Babyvoeding meenemen op reis
Hoe vervoer ik babyvoedsel in de wagen?
Temperaturen in de koffer kunnen oplopen tot 40°C en meer. Daarom moet u vooruit denken:
Droge producten zoals melkbereiding, graanpapjes in poedervorm en bokalen op fruitbasis zijn nogal robuust. Deze producten kunnen probleemloos in de koffer worden vervoerd.
Groenten en producten met vlees kunnen echter bederven wanneer zij gedurende lange tijd blootgesteld worden aan temperaturen van meer dan 40°C. Daarom raden wij aan om de temperatuur in acht te houden om deze producten veilig te houden. Bewaar ze indien mogelijk ergens binnen het passagierscompartiment. Ventilatie en air-conditioning zullen de temperatuur lager houden.
Transport in de koffer: koel de potjes op voorhand in de koelkast voordat u vertrekt, stop ze daarna in een gekoelde zak of doos.
Eerst en vooral moeten potjes voorzichtig bewaard worden om breken te voorkomen. Ideaal houd u de volledige tray nog verpakt in de plasticfolie. Alle producten die u nodig heeft tijdens het rijden moeten bij de hand zijn in de wagen.
Transport in het vliegtuig
Babyvoeding mag in schok- en drukbestendige koffers (bv. harde koffers) meegenomen worden in de vergezellende bagage. De bokalen moeten voorzichtig verpakt worden om breken te voorkomen. Stop ze ook in palstieken zakjes om ze te beschermen tegen de overige inhoud van de koffer.
Wij raden echter aan om eten voor de eerste 2 dagen in uw handbaggage mee te nemen voor het geval dat uw overige bagage pas later aankomt. Op deze manier bent u er zeker van dat u alle voedsel bij zich heeft dat uw baby nodig heeft. Vraag op voorhand aan de respectievelijke luchtvaartmaatschappij en luchthaven welke babyvoeding u mag meenemen in uw handbagage.
Het bewaren van babyvoeding in het vakantieoord
Op vakantie moeten bokalen onder de 30°C worden bewaard. Controleer voordat u de bokalen gebruikt of de verpakking niet beschadigd is. Indien de bokaal of het potje niet meer naar behoren is afgesloten, dan zijn ze niet geschikt voor consumptie.
Bij de bokalen is de “dekseltest” handig: het midden van het deksel moet licht bol zijn en mag niet meegeven onder druk. Een bokaal waarvan het deksel naar buiten geduwd is, mag omwille van veiligheidsredenen niet worden gebruikt. Bovendien moet er, wanneer deze voor het eerst wordt geopend, een duidelijke klik gehoord worden.
Bij potjes en schalen is de “druktest” handig: houd het potje of de schaal met de folie naar beneden en druk de zijkanten samen. Indien het product naar buiten loopt, mag de inhoud niet worden gebruikt. Op vakantie moeten instant producten zoals melkbereidingen of papjes op een droge plaats en uit het zonlicht worden bewaard. Indien het heel warm is, dan wordt het aangeraden dat de droge voeding indien mogelijk in een koelkast wordt bewaard. Het poeder kan vochtig worden en bederven. Bewaar het op een droge plaats en gebruik het zo vlug mogelijk. Het is ook mogelijk om het buiten de koelkast te bewaren. Bij probiotische bereiding in hoge termperaturen kan het voorvallen dat de probiotische melkzuurculturen afbreken, wat echter geen gezondheidsrisico inhoudt.
Wij wensen u een veilige en leuke reis!