Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig?
Elk kind heeft een eigen slaap- en eetpatroon en eigen behoeften. Pasgeboren baby's in het bijzonder kennen de eerste paar weken het concept van dag of nacht nog niet. Ouders kunnen niet veel doen om dit patroon te helpen ontwikkelen.
U kunt uw kind ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling, maar het kind zal zelf een eigen tempo kiezen. Sommige zuigelingen hebben een sterk natuurlijk ritme. Deze kinderen zullen gewoonlijk reeds zeer vroeg de nacht door slapen. Andere baby's zijn gedurende meerdere maanden altijd hongerig of moe op verschillende tijden. Zij hebben wat ondersteuning van hun ouders nodig om regelmaat te vinden of een ritme te ontwikkelen dat aanvaardbaar is voor de hele familie.
Aangehouden, rustige dagelijkse routines met regelmatige maaltijden, slaaptijden en andere activiteiten zoals buiten wandelen of bepaalde rituelen zijn belangrijk. Een routine zoals baden, eten, slaapverhaaltjes of wiegeliedjes kunnen een kalmerend effect hebben. Vergeet alstublieft niet om uw eigen energiereserves aan te vullen door middel van een evenwichtig eetpatroon, voldoende vloeistof en meer pauzes dan gewoonlijk doorheen de dag.
Tijdens de eerste weken van het leven
Tijdens de eerste weken lijkt het wel alsof uw baby bijna de hele dag slaapt. In feite slapen baby's ongeveer 18 uur per dag, gewoonlijk in eenheden van 4 uur, en onderbroken door wakker worden om te drinken, luiers te verversen en te knuffelen.
Tijdens de eerste 4 tot 6 maanden
Tijdens de eerste 4 tot 6 maanden leert uw baby om dag van nacht te onderscheiden. Dit ritmegevoel is niet aangeboren. De biologische klok wordt pas na de geboorte ingesteld, in navolging van de aanwijzingen van bepaalde familieroutines. Na een tijdje zullen regelmatige korte dutjes veranderen in langere slaapperioden. De wakende tijd wordt langzaam uitgebreid.
Van 6 tot 12 maanden
Tussen 6 en 12 maanden slapen kinderen gewoonlijk ongeveer 11 uren per nacht en twee keer per dag 1 tot anderhalf uur. De korte dutjes mogen niet langer zijn omdat uw kind anders problemen kan krijgen om de nacht door te slapen.
Sommige ouders hebben het moeilijk met hun baby's wakker maken omdat ze denken dat het lichaam slaap nodig heeft. Toch is het nog altijd beter om uw kinderen zachtjes wakker te maken indien ze de gewoonte hebben om ongewoon lang te slapen overdag, dit om een gezond ritme niet in gevaar te brengen. Is het niet beter dat het kind wat nukkig is nadat het overdag werd wakker gemaakt dan dat het midden in de nacht wakker wordt, fris en klaar om vermaakt te worden? Gebruik de wakende tijd van uw overdag als quality time om bij uw kind te zijn en zijn of haar ontwikkeling te ondersteunen. De langste wakkere periode van 4 tot 5 uur zou net voor het slapen gaan 's avonds moeten vallen. Dit zal uw baby ook helpen om in slaap te vallen en de nacht door te slapen.
Tijdens het 2de jaar
Tijdens het 2de levensjaar hebben kinderen ongeveer 13 uren slaap per dag nodig. Als 's nachts 11 uur wordt geslapen, dan blijft er nog een uur over voor een dutje na het eten. Sommigen beginnen de slaap overdag vanaf 10 maanden af te bouwen; anderen nemen hier hun tijd voor en wachten tot 18 maanden.
Tijdens het 3de jaar
Hoe ouder kinderen worden, hoe minder slaap ze nodig hebben. Tijdens het derde levensjaar hebben kinderen ongeveer 12 uren slaap nodig. Veel kinderen stoppen volledig met de gewoonte van een dutje na het eten, anderen houden dit vol tot in de kleuterschool.
Informatie over individuele leeftijdsgroepen
De volgende informatie voor de individuele leeftijdsgroepen gebruikt gemiddelde waarden. De individuele slaapbehoefte zal van kind tot kind verschillen. Afwijkingen van 1 tot 2 uren slaap zijn geen reden tot bezorgheid. Sommige kindern hebben zelfs nog minder slaap nodig.
Leeftijd | Ontdek hoeveel slaap uw kind nodig heeft per dag (24 uur) |
Pasgeboren | 16 tot 20 uur |
3 weken | 16 tot 18 uur |
6 weken | 15 tot 16 uur |
4 maanden | 9 tot 12 uur ’s nachts & 2 dutjes (2 – 3 uur elk) |
6 maanden | Ongeveer 11 tot 12 uur ’s nachts & 2 dutjes (1 – 1.5 uur elk) |