Op deze manier slaapt uw baby veilig en diep
In zeldzame gevallen kan, in het eerste levensjaar, tijdens de slaap wiegedood voorvallen. Gelukkig bestaat er effectieve preventie: de juiste slaapomgeving. Simpele maatregelen helpen het risico voor uw baby tot een minimum te beperken. De volgende aanbevelingen werden wetenschappelijk bevestigd en zijn met succes in praktijk gebracht.
Slapen op de rug
Vanaf de eerste dag moeten baby's altijd op hun rug slapen – ook overdag. Dit is de belangrijkste preventieve maatregel voor een veilige slaap en het vermindert het risico op wiegedood met 50%.
Indien u zich zorgen maakt dat uw baby overgegeven voedsel heeft ingeslikt en er misschien in stikt, dan hoeft u zich geen zorgen meer te maken. Deskundigen zeggen dat deze angst volkomen ongegrond is en jammer genoeg vaak een gezonde slaappositie belemmert.
Wanneer uw baby wakker en actief is, zou hij of zij op de buik moeten liggen zodat de rugspieren getraind kunnen worden. Later, wanneer uw baby in staat is om op zichzelf op de buik te draaien om zo te slapen, dan mag u hem of haar in deze positie laten.
Babyslaapzak in plaats van deken
Een geschikte slaapzak kan niet weg worden geschopt of over het hoofd worden getrokken.
De regel voor de juiste lengte van de slaapzak is: lichaamslengte min hoofdlengte plus 10-15 cm. De halsopening mag niet groter zijn dan de omtrek van het hoofd. Er bestaan reeds speciale slaapzakken voor pasgeboren baby's.
Bescherming tegen oververhitting
Baby's hebben het graag koel tijdens het slapen. U mag de verwarming uitsluitend aanzetten als de kamertemperatuur onder de 18°C gaat. Plaats het kinderbedje niet in de nabijheid van een verwarming of in de zon. De handjes en voetjes van de baby kunnen koud aanvoelen. Dit betekent niet dat zij koud hebben.
Het enige dat uw baby nodig heeft om te slapen is een luier, bodysuit, pyjama en een slaapzak. Als de kamertemperatuur hoog is, vooral in de zomer, dan is er zelfs nog minder nodig. Als uw baby zweet aan de hals, dan is de kamer te warm. Doe geen petje op om te slapen, baby's raken overtollige warmte kwijt via het hoofd. Warmwaterkruiken en verwarmde dekens horen niet thuis in een kinderbedje, noch een schapenvacht of iets dergelijks.
Sigarettenrook is schadelijk
Roken in de nabijheid van baby's vergroot zowel het risico op ziekten als op wiegedood. Vermijd alstublieft om tijdens de zwangerschap en het eerste jaar te roken. De leefruimte moet rookvrij zijn, vooral de kamer waar de baby slaapt.
Afzonderlijk kinderbedje in de kamer van de ouders
Tijdens het eerste jaar zou uw baby in zijn of haar eigen bedje in uw kamer moeten slapen. Het geluid van uw ademhaling heeft een positief effect op het reguleringssysteem van de ademhaling van uw baby.
Inrichting van het kinderbedje:
- een nogal harde, luchtdoorlatende matras
- zonder kussen
- zonder dons, zachte kussens (nest) of knuffels
Borstvoeding is gezond
Kinderen die borstvoeding krijgen lopen minder kans op wiegedood. U zou uw baby, indien mogelijk, 4 – 6 maanden borstvoeding moeten geven. Dit versterkt het lichaam en het immuunsysteem van de baby.