Tips over het beschermen en verzorgen van tanden

Gezonde tanden vanaf het begin

Na een “tandvriendelijk” voedingspatroon met weinig suiker en zuren, is een correcte tandverzorging de tweede steunpilaar voor gezonde tanden. De eerste kleine tandjes moeten zo lang mogelijk gezond en mooi blijven, want gezonde melktanden zijn zeer belangrijk voor de gezondheid van de volwassen tweede tanden die zullen volgen. Daarom kunt u niet vroeg genoeg beginnen met tandhygiëne. Wij hebben hier enkele belangrijke tips samengebracht, maar u kunt ook uw tandarts raadplegen.

Hipp Tip 1 – Kleine tandjes poetsen

Vanaf dat het eerste tandje zichtbaar wordt, moet u beginnen met de tanden te poetsen. In het begin is het voldoende om met een vochtig wattenstaaftje over de tandjes te wrijven. Wanneer er meer tandjes doorkomen kunnen deze een of twee keer per dag gepoetst worden met een kindertandenborstel.

Tandpasta is voor de eerste paar tandjes niet nodig. Het is beter zonder, want uw kleine schat zal deze na het poetsen nog niet kunnen uitspuwen. Praat met uw kinderarts indien u tandpasta gebruikt. Die zal u kunnen vertellen wat het juiste moment is en welke tandpasta u moet kiezen.

Gelieve ook het gebruik van fluoride voor sterkere tanden te overleggen met uw kinderarts. Die weet het best wat uw kind nodig heeft.

HiPP Tip 2 – Bescherming van kleine tandjes

Wist u dat u uw kind tandbederf kunt geven? Wanneer u aan de lepel of fopspeen van uw baby likt, kunnen bacteriën uit uw mond overgezet worden op uw baby. Gebruik daarom altijd een verse lepel of fopspeen voor uw schatje.

HiPP Tip 3 – Voortdurend zuigen vermijden

Elke drank kan schade berokkenen aan de tanden (tandbederf) indien vaak of voortdurend aan een fles wordt gezogen – zelfs water.

Dus:

  • Zorg ervoor dat uw kind in een keer drinkt – tot de dorst is gelest.
  • Geef uw baby niet de fles om voortdurend aan te zuigen als fopspeen of slaapmiddel.
  • Houd de fles zelf vast en geef deze niet aan de baby om vast te houden.
  • Maak het de baby gewoon om vanaf de 8ste maand uit een kopje te drinken.

HiPP Tip 4 – Niet voortdurend “tussendoortjes” geven

Bied uw kind niet de hele dag door iets te eten en te drinken aan. Vooral 's nachts moeten de tandjes kunnen rusten omdat het speeksel tussen de maaltijden het tandglazuur herstelt. Dit proces staat bekend als “remineralisatie” – opgeloste mineralen worden opnieuw aangevoerd. Voedsel neemt echter speeksel met zich mee en dan kan het de tanden niet herstellen. Dus geef uitsluitend eten en drinken tijdens vaste maaltijden en vermijd “tussendoortjes” en nachtelijke maaltijden.