Energie voor het lichaam dankzij nicotinezuur

Waarom is nicotinezuur zo belangrijk?

Nicotinezuur behoort tot de groep van B-vitaminen. Het lichaam heeft nicotinezuur nodig voor het metabolisme van de hersenen – het reguleert het suikergehalte in het bloed – en voor de celademhaling, de spieren en het bindweefsel. Veel enzymen die betrokken zijn bij de energiehuishouding hebben nicotinezuur nodig. Maar nicotinezuur doet veel meer dan dat: het heeft een positieve invloed op het gemoed, de slaap en de hartslag. Bovendien helpt het om het lichaam te ontgiften.

Tijdens de zwangerschap en het zogen is de behoefte tussen 15 en 17 mg per dag.

Goede bronnen van nicotinezuur

Vis en vlees zijn bijzonder rijk aan nicotinezuur, maar eieren, volkorenproducten, pruimen, groenten en fruit dragen ook bij tot de nicotinezuurvoorraad. Nicotinezuur uit planten kan echter niet zo goed door het lichaam worden geabsorbeerd als nicotinezuur van dierlijke oorsprong. Het goede nieuws is dat nicotinezuur relatief stabiel blijft in hitte, licht en zuurstof. Slechts ongeveer 20% gaat tijdens het koken verloren. Omdat nicotinezuur is samengesteld uit een aminozuur (tryptofaan), bent u in het algemeen veilig met producten die rijk zijn aan eiwitten.

Deficiëntiesymptomen

De meest bekende deficiëntieziekte is waarschijnlijk pellagra, wat zoiets betekent als “ruwe huid”. Pellagra werd ontdekt in de 18de eeuw in gebieden waar maïs en gierst de voornaamste gewassen waren. Beide bevatten slechts een zeer kleine hoeveelheid natuurlijk nicotinezuur. Zelfs vandaag komen deze huidziekten nog vaak voor in derde wereldlanden. In welvarende samenlevingen komt pellagra niet meer voor.