Skip to main content

Zwangerschapskalender

10e week van de zwangerschap: de baby ontwikkelt zich geweldig

Grootte en gewicht van de baby in de 10e week van de zwangerschap

Uw wormpje is in de 10e week van de zwangerschap al 2,8 tot 3,1 cm groot – ongeveer zoals een druif. Het geschatte gewicht bedraagt 4,5 - 5,0 g, een lichtgewicht dus.

Ontwikkeling van de baby

Bij een echografie zou u nu al een minuscuul mensje kunnen herkennen. Op het beeld ziet u het hoofd, dat in dit stadium van de ontwikkeling in verhouding tot de rest van het lichaam nog erg groot is. In de 10e week van de zwangerschap tilt de baby zijn hoofdje steeds op en strekt hij zich uit. Hij beweegt steeds vaker, maar nog altijd erg ongecoördineerd.

Op het einde van de armen, waar het handgewricht zich al gevormd heeft, ontwikkelen zich nu kleine vingertjes en vingerkootjes. De huid tussen de vingers en tenen is op het einde van deze week volledig verdwenen en de duim en wijsvinger komen los van elkaar. De baby kan zijn vingers ook bijna bewegen en probeert een vuistje te maken. Dat is de eerste beweging van zijn lichaam waarvoor een zekere coördinatie nodig is.

De vorming van de vingers luidt voor de baby een belangrijke periode in bij de voorbereiding op zijn leven buiten de baarmoeder. Algauw krijgt de baby namelijk een natuurlijke en levensbelangrijke zuigreflex. Die oefent hij door op zijn duim te zuigen.

Het hartje klopt nu zo krachtig en luid, dat uw arts het met een doptone kan horen. Als u een meerling verwacht, hoort u meerdere hartjes kloppen.

De baby is nu niet meer zo vatbaar voor misvormingen door externe invloeden. De meest voorkomende misvormingen en verkeerde ontwikkelingen ontstaan voor de 10e week van de zwangerschap. Het risico op een miskraam neemt daarmee vanaf nu ook af, maar is nog niet helemaal van de baan. De vuistregel zegt dat de kritische fase eindigt na de 12e week van de zwangerschap en het risico op een miskraam dan kleiner wordt.

IIn de 10e week van de zwangerschap zijn alle belangrijke interne organen aangemaakt en ontwikkelen de hersenen zich continu. Ook de zenuwbanen vormen en verfijnen zich, zodat de hersenen prikkels ontvangen en aan de slag moeten. Een belangrijke prikkel voor de baby is het gehoor. Daartoe vormt zich in de 10e week van de zwangerschap de buitenste structuur van het oor, het buitenoor. De oorschelp bestaat uit kraakbeen en functioneert net als een trechter voor geluidsgolven. Hier worden de verschillende tonen opgevangen en naar de hersenen doorgestuurd.

Nu zijn alle levensbelangrijke organen aangemaakt. Uw kind wordt niet meer aangeduid als embryo, maar als foetus.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 10e week van de zwangerschap

In de 10e week van de zwangerschap voelt u zich ongetwijfeld minder ongerust omdat het risico op een miskraam verder afneemt.

De misselijkheid is waarschijnlijk bijna verleden tijd en alle andere klachten en symptomen die wijzen op een zwangerschap, zoals een trekkend gevoel in uw onderbuik, verdwijnen langzaam.

Geleidelijk voelt u zich prima en u verheugt zich elke dag meer over uw zwangerschap. Soms kunt u het nauwelijks geloven, daarna bent u overgelukkig. Uw ondernemingslust en creativiteit scheren ongekende toppen, zodat u al concrete plannen begint te smeden en in gedachten uw woning inricht voor de komst van een baby.

De volgende weken begint de welving van uw lichaam zichtbaar te worden en komt u bij, volledig normaal voor een zwangerschap. Een gezonde en evenwichtige voeding tijdens de zwangerschap speelt voor de ontwikkeling van uw baby en uw eigen gezondheid een cruciale rol.

Drinken tijdens de zwangerschap

Dat alcohol tijdens de zwangerschap taboe is, moet voor u als aanstaande moeder glashelder zijn. Wees ervan overtuigd dat elke druppel alcohol schade kan toebrengen aan uw baby. Het klopt geenszins dat dranken met een lager alcoholgehalte, zoals bier en wijn, minder schadelijk zijn dan sterkedrank.

IUw baby ontwikkelt zich elke seconde, elke minuut en elk uur, continu, de klok rond uit cellen die constant aangemaakt worden. Alcohol doodt cellen. Volwassenen, bij wie de organen en hersenen al volledig ontwikkeld zijn, hebben een hogere tolerantiegrens voor dergelijk gif. Uw baby daarentegen is hier weerloos aan overgeleverd.

In de eerste weken verloopt de ontwikkeling van uw baby pijlsnel. In die periode vormen zich de eerste structuren die het kind absoluut nodig heeft om buiten de baarmoeder te overleven. De ontwikkeling van het skelet, van spieren, hersenen en de belangrijkste orgaansystemen moet zonder storingen kunnen verlopen om geen fouten te maken.

Zodra u weet dat u zwanger bent, laat u daarom alcohol volledig links liggen. Ook als u een kinderwens heeft en hoopt op een succesvolle bevruchting, laat u alcohol in de periode voor de bevruchting het best achterwege.

Ook andere drank kunt u beter vermijden: gingerale is bijvoorbeeld door het hoge kininegehalte geen ideaal drankje tijdens de zwangerschap. Hetzelfde geldt voor cola, dat cafeïne en fosforzuren bevat, waarvan bewezen is dat ze vlees kunnen aantasten. Bovendien bevatten de meeste coladranken te veel suiker. Dat zijn lege calorieën die uw gewichtstoename onnodig versnellen.

UOm alcohol te vermijden, is er in cafés en restaurants ondertussen een ruime keuze uit drank die louter op fruitsap en/of spuitwater gebaseerd is. Probeer eens een drankje met gember, citroen of melisse, uitstekend voor uw lichaam en geest.

Als u behoort tot de grote meerderheid van zwangere vrouwen met spijsverteringsstoornissen en een branderig gevoel in de maag, kan venkelthee verlichting brengen.

Tip van een vroedvrouw

„Bij misselijkheid of problemen met de bloedsomloop kan cola wél een oplossing bieden. Drink het echter niet als dorstlesser en tel het niet mee in uw dagelijks vereiste dosis vocht." (Dorothee Kutz, vroedvrouw).

Een overzicht van de beste tips

  • Kijk eens in uw kleerkast of u kleding vindt die los en ruim zit. 
  • Denk al eens na over een prachtige naam voor uw kind.
  • Als u niet getrouwd bent met uw partner, kunt u een officiële erkentenis van het vaderschap overwegen zodat uw baby beschermd is.
  • Begin gerust al de huid van uw buik, dijen en achterwerk met crème in te smeren en te masseren, omdat deze door de groei erg belast zal worden.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Hulp voor uw huid

Als u al voor de zwangerschap last had van een gevoelige of droge huid, kan dat nu nog erger worden. Ook een zogenoemde bindweefselzwakte komt nu meer tot uitdrukking, omdat het bindweefsel nu extra belast wordt. Er zijn diverse verzorgingsproducten op de markt om uw huid doeltreffend te helpen.

Als u bezorgd bent over uw huid, kunt u aan uw vroedvrouw of arts meer advies vragen.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.