Zwangerschapskalender
15e week van de zwangerschap: de eerste haartjes groeien
In de 15e week van de zwangerschap bent u in de derde week van de vierde maand en in het tweede trimester. Uw zwangerschap is nu twee derde ver.
Grootte en gewicht van de baby in de 15e week van de zwangerschaprösse und Gewicht des Babys in der 15. SSW
In de 15e week van de zwangerschap is uw baby 9,3 tot 10,3 cm groot. Dat is ongeveer zoals een sinaasappel. Uw baby weegt nu ca. 70 g. Het hartje is volledig ontwikkeld en moet alleen nog groeien. Tijdens de echografie hoort u het hart duidelijk kloppen. Voor u en uw partner is het ongetwijfeld een heel speciaal moment om het hart van uw ongeboren kindje voor het eerst te horen, omdat zo het leven dat in u groeit heel tastbaar wordt.
Ook de geslachtsorganen zijn volledig gevormd en op de echografie te herkennen. Tot nu toe was het nog moeilijk om het geslacht te bepalen, omdat de teelballen van een jongen erg lijken op de uitstekende schaamlippen van een meisje. In de 15e week van de zwangerschap kan de arts u echter met grote waarschijnlijkheid vertellen welk geslacht uw kind heeft. Houd echter een slag om de arm, want dat kan de volgende weken nog wel eens veranderen.
Vanaf dit moment meet de arts tijdens de echo de bipariëtale diameter (BPD): dat is de doorsnede van het hoofd van de baby, een doorslaggevende waarde. Met de BPD kunnen de ontwikkeling en de voortdurende groei van uw kind heel doeltreffend beoordeeld worden.
De placenta – ook moederkoek genoemd – voorziet uw baby de klok rond van belangrijke voedingsstoffen en zuurstof. Het kleine wezentje in uw buik heeft die in overvloed nodig voor zijn gezonde ontwikkeling. De placenta speelt een cruciale rol bij de ademhaling en de afvoer van de afgescheiden producten van het groeiende kindje. Omdat de longen nog moeten rijpen en tot aan de geboorte nog niet actief zijn, stroomt het zuurstofrijke bloed via de navelstreng rechtstreeks in het kleine lichaam.
Ontwikkeling van de baby
De huid van het ongeboren kind is in de 15e week van de zwangerschap doorschijnend, waardoor de bloedvaten zichtbaar zijn. Bovendien is deze bedekt met fijne haartjes, het zogenoemde lanugohaar. Dat beschermt de baby voor het vruchtwater. Elk haartje heeft een eigen talgklier. Die produceert huidsmeer, die eveneens de huid van de baby beschermt tegen het vruchtwater. Dankzij de lanugoharen blijft de huidsmeer op de huid van het kindje plakken.
Zo gaat het met de aanstaande mama in de 15e week van de zwangerschap
Uw lichaam is nu uitstekend aangepast aan de zwangerschap. Voor de meeste zwangere vrouwen zijn deze middelste maanden de mooiste. U kunt nu volop genieten van deze opwindende periode.
Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen
Optimistische stemming
De hormonen bezorgen u in de 15e week van de zwangerschap een uitstekend humeur en doen u stralen. U loopt over van optimisme, weliswaar in combinatie met moederlijke voorzichtigheid. Het is nog iets te vroeg om de bewegingen van uw kind te voelen. U stelt echter alles in het werk voor het welzijn van uw kind. Uw gedachten gaan steeds opnieuw naar dat kleine wezentje, dat bij u woont en binnenkort in uw armen ligt.
Uw lichaam verandert
Vanaf de 15e week van de zwangerschap is nu ook duidelijk zichtbaar dat u een kind verwacht. U krijgt langzaamaan een bollend buikje. Omdat uw baarmoeder blijft groeien, voelt u ook in de 15e week van de zwangerschap soms een trekkend gevoel in uw onderbuik of lies. Dat is zeker geen reden tot bezorgdheid als er zich geen andere symptomen voordoen.
Nu legt u ook kleine vetreserves aan, die u later nodig heeft voor de aanmaak van moedermelk.
Om zwangerschapsstriemen tegen te gaan, is dagelijks een zachte massage aanbevolen.
ENet als andere delen van uw lichaam veranderen ook uw borsten. Door de hormonen worden ook kleinere borsten nu enkele maatjes groter en bereiden ze zich voor om uw baby te voeden. Ook de huid van uw borsten is u dankbaar voor een massage met olie, aangezien de huid enorm uitrekt. Omdat de melkklieren nu ook geleidelijk hun actieve productietijd beginnen, kan uw borst af en toe spannen en pijn doen.
Tip: Een stevige knuffel van uw naasten kan pijnlijk zijn. Een goede zwangerschapsbeha die perfecte ondersteuning biedt, kan helpen.
Blijf gezond en evenwichtig eten om uw lichaam niet té veel ruimte te geven om voorraad op te slaan – en vetrolletjes te vormen, maar eet niet voor twee. Dat was in het verleden weliswaar een advies voor aanstaande moeders, maar leidt algauw tot een overmatige gewichtstoename. Voor een zwangere vrouw volstaan 255 extra calorieën per dag – dat is een potje yoghurt of een portie fruit. Dat kan echter verschillen van vrouw tot vrouw. In onze gewichtscurve-calculator, verneemt u hierover meer.
Na de geboorte is het vaak niet eenvoudig om dat extra gewicht weer te verliezen. Bij overgewicht tijdens de zwangerschap kan bovendien zwangerschapsdiabetes optreden. Dat is niet alleen voor uzelf een probleem, maar ook voor uw kind. Bij zwangerschapsdiabetes zijn kinderen groter en zwaarder dan gemiddeld. Uw arts of vroedvrouw geeft u hierover advies. Tussen de 24e en 28e week van de zwangerschap kunt u zich hierop laten testen.
Spieren en bekkenbodem op de proef gesteld
FAls u dat nog niet gedaan heeft, is het nu hoog tijd om u voor een zwangerschapscursus aan te melden. Hier leert u onder begeleiding hoe u zich niet overbelast wanneer uw buik nog omvangrijker wordt. Zachte oefeningen versterken uw spieren en bekkenbodem, die een enorme last moet dragen. In zo'n cursus ontmoet u bovendien andere vrouwen, met wie u al uw gevoelens en ervaringen kunt delen. De cursusleiding geeft nuttige tips en ideeën om zwangerschapskwaaltjes te verlichten.
Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw
Pijnlijk en trekkend gevoel in uw onderbuik
Neem meteen contact op met uw gynaecoloog als u langdurig een pijnlijk en trekkend gevoel in uw onderbuik heeft of andere zorgwekkende symptomen opmerkt. Als u herhaaldelijk pijn en krampen of bloedingen heeft, is een grondiger onderzoek aanbevolen.
De juiste draagtechniek
Heeft u thuis al een kind? Kinderen willen af en toe gedragen of opgetild worden. Vraag aan uw gynaecoloog of vroedvrouw hoe u dat doet zonder gevaar en door uw bekkenbodem te ontlasten. Pas deze waardevolle tips elke dag opnieuw toe. Zo voorkomt u ernstige klachten.
Verlichting bij pijn en spanningen
Al vanaf de 15e week van de zwangerschap vormen de melkklieren in uw borsten zich om later uw baby te voeden. Dat kan onaangename spanningen en een zwaar gevoel veroorzaken. Artsen kunnen u handige tips geven om deze pijn te verlichten en zelfs te stoppen. Oliën met waardevolle inhoudsstoffen zijn niet alleen een relaxatie voor uw belaste huid. Ze werken rustgevend en helpen ook bij klachten door de groei van uw baarmoeder.