Skip to main content

Zwangerschapskalender

38. Schwangerschaftswoche (38. SSW): Zeit für die letzten Vorbereitungen fürs Baby

In de 38e week van de zwangerschap bent u in de tweede week van de tiende maand. In uw leven is nu al heel wat veranderd. Uitkijken naar uw baby is en blijft echter ongelooflijk spannend.

Grootte en gewicht van de baby in de 38e week van de zwangerschap

In de 38e week van de zwangerschap is uw baby weer een centimeter gegroeid en meet nu 49 cm. Dat kunt u zich voorstellen als een rabarberstengel. Het kleintje weegt nu ongeveer 3100 g en heeft dus de mijlpaal van 3 kg overschreden! Zowel lengte als gewicht naderen nu met rasse schreden de waarden van de pasgeborene.

Ontwikkeling van de baby

Ontwikkeling van de baby

Het hoofdje van de baby is nog gegroeid en heeft nu een omvang van ongeveer 32 cm. Tot aan het ingrijpend moment van de bevalling bereiden de longen van het kindje zich voor op de eerste ademhaling. Dankzij de cortisone van de moeder, die nu gevormd wordt, kunnen de longetjes zich bij een eerste ademhaling volledig openen en klappen ze niet dicht. Zodra de baby zelfstandig kan ademhalen, is hij levensvatbaar.

In de 38e week van de zwangerschap hoeft u weinig bewegingen van het kind te verwachten. Het zal zich vrij rustig gedragen en zich voorbereiden op de nakende geboorte. Bovendien heeft het kleintje niet veel plaats meer. Door de indalingsweeën ligt het diep in het kleine bekken, in de geboortepositie. Sommige kinderen hebben het hierbij wat moeilijk en hebben externe hulp nodig.

Tijdens de onderzoeken vlak voor de geboorte kan de arts eventueel met een echo beoordelen of de placenta nog volledig functioneert. Zo kunt u er zeker van zijn dat uw baby nog steeds alle voedingsstoffen krijgt. Als de placenta zijn werk niet meer naar behoren uitvoert, zal de arts de situatie exact bestuderen, de voor- en nadelen afwegen en eventueel beslissen om de geboorte in te leiden. Een dergelijk besluit moet in het voordeel zijn van uw kind en zijn gezonde ontwikkeling.

De arts kan ook eventueel inschatten dat de geboorte heel waarschijnlijk op een bepaald tijdstip zal beginnen. Als dat moment niet meer veraf is en u reeds onregelmatige, korte weeën heeft die zichtbaar zijn op een CTG, kan het zinvol zijn de geboorte in te leiden. Dat is volledig afhankelijk van de situatie van uw baby en zijn vitale functies, die aangeven of het kind last heeft van ernstige stress. Om de geboorte in te leiden, bestaan natuurlijke en zachte middelen, waarop de baarmoeder erg goed reageert. Eens het zover is, sporen deze het kind ook aan zijn hoofdje verder in uw bekkenring te duwen.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 38e week van de zwangerschap

De spanning hangt nu in de lucht. Waarschijnlijk bent u erg prikkelbaar en zenuwachtig. Door de aanhoudende pijn aan uw rug en onderbuik, te wijten aan de druk van het kind op de bekkenbodem, staan op het einde van de zwangerschap uw zenuwen strak gespannen. Hoogstwaarschijnlijk is dat bij uw partner net zo. Heel veel partners voelen zich hulpeloos, zeker als dit de eerste geboorte wordt. Ook zij weten niet wanneer het eindelijk zover is. In deze gespannen situatie staat uw persoonlijke vroedvrouw altijd voor u klaar. Zij kan bovendien inschatten welke gevolgen onregelmatige weeën hebben op uw kind en het begin van de bevalling.

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

Uw lichaam bereidt zich voor op de bevalling

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

Als uw lichaam klaar is voor de bevalling, kan uw slijmprop loskomen. Die 'sluit' de baarmoedermond af tijdens de zwangerschap en zorgt ervoor dat bacteriën de baarmoeder niet kunnen binnendringen. Als u veel witte afscheiding heeft, eventueel met wat bloed, is de slijmprop losgekomen. Dat wordt ook wel 'tekenen' genoemd. In dat geval begint de geboorte binnen de 24 uur met geboorteweeën. Dat is de start van de arbeid, die enkele dagen duurt en ook onregelmatige weeën vóór de eigenlijke bevalling omvat.

U kunt daarbij ook last hebben van oprispingen, misselijkheid, diarree en vermoeidheid. Door het lichaam te 'zuiveren', wordt de aanstaande moeder voorbereid op de geboorte. De vermoeidheid laat u tot rust en bezinning komen.

Luister in de 38e week van de zwangerschap naar uw lichaam, houd rekening met de symptomen en ontspan u. Geniet van de laatste dagen van de zwangerschap en verheug u samen met uw partner op de nakende gezinsuitbreiding.

Tip van een vroedvrouw

„"Hoewel alles nu wat moeilijker verloopt, probeert u te genieten van deze kalme periode. Bedenk of doe dingen die u leuk vindt." Dorothee Kutz, vroedvrouw

Een overzicht van de beste tips

  • Als u onregelmatige weeën heeft, test dan of het om echte weeën gaat: neem een bad! In het warme badwater versterken echte weeën. Oefenweeën daarentegen worden zwakker.
  • Zorg nog steeds voor een evenwichtige voeding en kleine maaltijden, ook als u misselijk zou zijn./li>
  • Zorg voor voldoende opname van ijzer. Tijdens de bevalling en in de kraamperiode verliest uw lichaam veel ijzer door bloedingen.
  • Als u ongewoon moe bent, laat u nogmaals uw ijzerwaarde meten.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Als uw kind niet wil draaien

Sommige kinderen weigeren de geboortepositie in te nemen. De redenen hiervoor zijn erg divers: gaande van ziekte of handicap van het kind tot psychische overbelasting van de aanstaande moeder, waardoor het kind zich niet kan klaarmaken voor de geboorte. Bij ziekte of handicap is een keizersnede de beste methode om het kind ter wereld te brengen. Uw kind kan ook volkomen zonder reden geen zin hebben om de geboortepositie in te nemen. Zowel in de verloskundige geneeskunde als door de kennis en vaardigheden van vroedvrouwen zijn er manieren om uw baby toch nog te laten draaien. Hiermee moet u al in de 34e week van de zwangerschap beginnen.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.