Skip to main content

Zwangerschapskalender

39e week van de zwangerschap: het kan nu elk moment beginnen

In de 39e week van de zwangerschap moet u rusten, afwachten en geduld oefenen. De meeste baby's komen tijdens de 39e week van de zwangerschap ter wereld. U bent nu in de derde week van de 10e maand en nadert het einde van uw zwangerschap.

Grootte en gewicht van de baby in de 39e week van de zwangerschapW

In de 39e week van de zwangerschap meet uw baby ca. 50 cm – dat is ongeveer zoveel als een watermeloen. Hij weegt nu ca. 3250 g. Pasgeborenen wegen gemiddeld 3200 – 3500 g en zijn 50 – 52 cm lang. Zal uw baby kleiner of groter, lichter of zwaarder zijn? Een belangrijke rol spelen hierbij de genetische aanleg van het kind en het moment waarop de baby ter wereld komt.

Ontwikkeling van de baby

Door zijn gewicht, inclusief de vetreserves van de baby voor de periode na de geboorte, ziet het kleintje er nu stevig uit. Hij ligt opgerold als een bolletje in foetushouding in de baarmoeder en is klaar voor de grote reis naar de wereld.

Elke dag dat het kind nog in de baarmoeder blijft, nemen zijn gewicht en lengte toe, maar niet meer zoveel als de voorbije weken.

De organen zijn volledig voltooid. Alle organen en systemen werken perfect, zodat uw baby na de geboorte functioneert en kan overleven. Daarbij horen eveneens alle stofwisselingsprocessen, die de opgenomen voeding omzetten en toegankelijk maken voor het organisme.

De prangende vraag hoe uw baby er zal uitzien, wordt pas na de geboorte beantwoord. Alle pasgeborenen lijken echter sterk op uw partner. Die gelijkenissen zijn een natuurlijk proces, waardoor ook uw partner een emotionele band met zijn kind vormt en voor zijn baby wil zorgen. Pas in de volgende weken en maanden ontwikkelt de zuigeling zijn eigen trekken, bestaande uit kenmerken van beide ouders. Daarom lijkt een kind tijdens de eerste fase van zijn leven soms meer op de moeder, dan weer meer op de vader.

De definitieve kleur van de ogen staat pas vast na 12 tot 18 maanden. Voordien worden de pigmenten gevormd. In die fase hebben de ogen een vrij onbestemde kleur – soms groen, dan eerder blauw of grijs.

U voelt nu misschien onregelmatige weeën: hierdoor schuift uw kind steeds dieper in het kleine bekken.

De hoeveelheid vruchtwater vermindert op het einde van de zwangerschap en wordt tot slot bij de geboorte, samen met de baby, volledig uit uw lichaam geduwd.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 39e week van de zwangerschap

In de 39e week van de zwangerschap ervaren aanstaande moeders de zwangerschap als een enorme belasting en vragen ze niets liever dan dat de bevalling eindelijk begint. Dat is een goede ontwikkeling, omdat zo de angst voor de geboorte afneemt.

Tijdens de laatste week van de zwangerschap kan uw baby erg actief of net heel rustig zijn. Nog tijdens de geboorte zijn sommige baby's continu in beweging, terwijl andere de hele tijd lijken te slapen. Af en toe moet u echter uw kind nog voelen.

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

Symptomen van verkoudheid

Aangezien uw lichaam vlak voor de geboorte alle energie benut voor de aanstaande bevalling, kunt u lichte symptomen van verkoudheid vertonen. Uw immuunsysteem is momenteel niet erg sterk. Maakt u zich vooral geen zorgen, die symptomen zullen de geboorte niet verhinderen en zijn niet schadelijk voor uw kind, want dat heeft al afweercellen.

Tekenen van de geboorte herkennen

U observeert zichzelf continu en beschouwt alle processen in uw lichaam als tekenen van de geboorte: een trekkende pijn in uw onderbuik, hoofdpijn, afscheiding of misselijkheid. In feite zorgen meestal de zogenoemde voorweeën voor de overtuiging dat alles nu eindelijk begint. Alleen symptomen zoals misselijkheid, diarree of hevige buikpijn zijn tekenen van een nakende geboorte.

Kriebelende benen

U kunt in uw benen een kriebelend gevoel hebben, alsof er mieren over kruipen. Het gewicht van de baby en de baarmoeder drukken nu op de zenuwen in uw kleine bekken. De functie van de zenuwcellen wordt daardoor verstoord, waardoor uw hersenen foutieve informatie, verkeerde waarnemingen, ontvangen. Dit symptoom is normaal in een gevorderde zwangerschap en moet niet behandeld worden. Vlak na de bevalling is dat voorbij en zult u niets meer voelen, omdat uw zenuwen weer normaal kunnen werken.

Een overzicht van de beste tips

  • Als u last heeft van kriebelende benen, legt u die omhoog en smeert u ze in met een zalf op basis van paardenkastanje-extract.
  • Bij een uitzonderlijk krachtige voorwee, weeën die niet regelmatig optreden, ademt u de wee weg, zoals u geleerd heeft in de bevallingscursus.
  • Heeft u al een gipsafdruk van uw buik gemaakt? Dat is een mooie herinnering, ook voor het kind, met wie u later samen die buik kunt kleuren en versieren.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Weeën opwekken

Vlak voor de geboorte zal uw persoonlijke vroedvrouw u regelmatig bezoeken en staat ze bij twijfels altijd voor u klaar. Ook zonder echo weet ze wat er in uw baby buik gebeurt en hoe lang het nog duurt tot aan de geboorte.

Als u vaak onregelmatige voorweeën heeft, die echter niet wijzen op een nakende geboorte, kan uw vroedvrouw u methodes aanraden om echte weeën op te wekken.

Ook seks met uw partner is een natuurlijke mogelijkheid om de bevalling op gang te brengen. Het mannelijke sperma als natuurlijke prostaglandine kan de baarmoedermond weker maken en openen – vaak doet het wonderen en het is bovendien ook leuk, als u er zin in hebt.

Even efficiënt is de stimulatie van uw tepels, wat vaak gebeurt tijdens het liefdesspel. Door uw tepels intensief te liefkozen, komt in uw lichaam het hormoon oxytocine vrij, dat weeën opwekt als u klaar bent voor de geboorte.

Alleen als u zin heeft – ook anders zal uw kind er wel uitkomen als het daar klaar voor is. Aan u de beslissing!

Tip van een vroedvrouw

"Kruiden zoals gember, kaneel, kruidnagel en kardemom kunnen de geboorte opwekken. Geniet van een Indisch of Aziatisch gerecht of drink yogithee.

Uw lichaam zal hierop echter alleen reageren, als het er zelf klaar voor is. U kunt het alleen wat aanporren." Dorothee Kutz, vroedvrouw.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.