Skip to main content

Zwangerschapskalender

3e week van de zwangerschap: het begin van een nieuw leven

De eerste dag van uw laatste menstruatie wordt beschouwd als het begin van uw eerste zwangerschapsweek. Hoewel u de eerste 14 dagen nog niet zwanger was, worden die twee weken meegeteld omdat de bevruchting in die cyclus plaatsgevonden heeft. Omdat de eisprong tussen de 14e en de 17e dag van de cyclus plaatsvindt, begint de wonderbaarlijke reis van uw baby naar het leven dus bij de 3e week van de zwangerschap.

Grootte van de baby in de 3e week van de zwangerschap

Als de eicel bevrucht werd, vormt zich hierrond een sterk omhulsel, dat voorkomt dat andere zaadcellen nog kunnen binnendringen.

Het eitje, dat erfelijke genetische informatie van uzelf en de papa van het kind bevat, zal zich de komende dagen beginnen te delen. Op de tweede dag na de samensmelting van de zaadcel en de eicel bestaat het uit vier cellen. Op de derde dag zijn er al 12 – 16 cellen. De gedeelde eicel met zijn welvingen ziet eruit als een moerbei – die aanduiding gebruiken ook medici en noemen de embryo in dit stadium 'morula' (van het Latijnse morus = moerbei). De bevruchte eicel is kleiner dan een millimeter en onzichtbaar voor het blote oog. Ook met een gewone echo is deze nog niet waarneembaar en er wijst dus nog niets op een beginnende zwangerschap.Op de vijfde dag na de bevruchting bereikt het eitje de baarmoeder. In dat stadium is het nog ongelooflijk klein en nietig, maar heeft het al alles in zich voor nieuw leven.

Ontwikkeling van de baby

Als de zaad- en eicel met succes samengesmolten zijn, begint de zwangerschap wanneer de bevruchte eicel de baarmoeder binnenkomt. De eerste celdeling van de eicel gebeurt 24 uur na de bevruchting. Om de 12 tot 15 uur deelt de cel zich opnieuw. Daarbij vormen zich al de belangrijkste onderdelen en centra van het menselijke lichaam.

Vijf dagen na de versmelting van zaad- en eicel is de gedeelde eicel in de baarmoeder aangekomen.

Die heeft een omgeving gecreëerd waarin een baby zich optimaal kan ontwikkelen en kan groeien. Het baarmoederslijmvlies is nu 7 – 8 mm dik. Dat is een uitstekend begin voor de innesteling en voeding van een bevruchte eicel.

Op de zevende dag na de bevruchting en de reis met celdeling graaft dit fascinerende klompje cellen zich ergens in het baarmoederslijmvlies in. Daarbij komt het omhulsel van het eitje goed van pas, omdat het nu omgevormd wordt tot een hormoon (progesteron/gele lichaam). Dat zorgt voor een verdere verdikking van het slijmvlies in de baarmoeder, zodat de eicel zich goed kan vasthouden.

Door de innesteling bent u nu echt zwanger en begint de ongelooflijke fase van groei en ontwikkeling.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 3e week van de zwangerschap

In dit stadium weet u nog niets van uw geluk, maar vermoedt u het wellicht al. Dankzij de vrouwelijke intuïtie merkt u misschien reeds dat u wel eens zwanger zou kunnen zijn. Op een echo is echter nog niets te zien van dit mini-mensje. Ook een zwangerschapstest zou nog een negatief resultaat geven. Op dit moment hebben vrouwen nog geen lichamelijke symptomen. Ze voelen zich hooguit gelukkig en volmaakt. Deze positieve gevoelens worden uitgelokt door progesteron, dat in uw baarmoeder aangemaakt wordt door het gele lichaam.

Mogelijke aanwijzingen en symptomen

Sommige vrouwen hebben een kleine bloeding of een bloedige afscheiding. Dat wordt de innestelingsbloeding genoemd – een goed teken, omdat bij de innesteling minuscule wondjes in het slijmvlies ontstaan.

U merkt eventueel een zeurende pijn in de onderbuik, te wijten aan de innesteling. Bij sommige vrouwen beginnen in de 3e week van de zwangerschap de borsten voor het eerst ook pijnlijk aan te voelen. Al deze fenomenen zijn echter nog zo vaag, dat ze beschouwd worden als symptomen van een eisprong, maar niet geassocieerd worden met een beginnende zwangerschap.

Hoe u uw lichaam bij het begin van de zwangerschap kunt ondersteunen

Voor een optimale en natuurlijke rijping van de eicellen is een evenwichtige voeding essentieel. Zorg dat er voldoende vitamines op het menu staan. Vergeet niet dat sommige vitamines in vet oplosbaar zijn. Om deze vitamines op te nemen en te verwerken, heeft u dus vetten nodig.

Vetten zijn niet alleen duidelijk aanwezig in vleesproducten, maar ook kaas, melkproducten, olie en boter bevatten vetten. De vetten moeten niet noodzakelijk van dierlijke oorsprong zijn. Plantaardige vetzuren zijn onverzadigd en daarom zelfs nog gemakkelijker te gebruiken voor de stofwisseling. Bovendien kunt u plantaardige vetten in de keuken heel creatief gebruiken, zoals u het zelf wenst.

Eet verse producten en geniet van de ongelooflijke diversiteit die de natuur ons biedt. Vermijd zoveel mogelijk verwerkte voedingsmiddelen en eet vaak rauwe groenten en fruit. Zo krijgt u gegarandeerd voldoende vitaminen binnen, omdat deze waardevolle ingrediënten behouden blijven. Zeker naarmate de zwangerschap vordert, worden vezels belangrijker.

Tip van een vroedvrouw

"Zeker in de eerste fase van de zwangerschap hebben veel vrouwen zin in stevige maaltijden. Maakt u zich vooral geen zorgen, uw kleintje kan dat wel aan. Deze fase gaat voorbij en daarna kunt u weer bewuster eten." Vroedvrouw, Dorothee Kutz

Kies voor levensmiddelen met veel ijzer en foliumzuur. Foliumzuur is een vitamine die een cruciale bijdrage levert aan het aanmaken van bloed en de celgroei en die bijgevolg ontwikkelingsstoornissen bij het ongeboren kind kan voorkomen. Zwangere vrouwen hebben een hogere behoefte aan foliumzuur.

Foliumzuur iis echter erg gevoelig. Tijdens de zwangerschap is het bijna onmogelijk om via de voeding voldoende foliumzuur op te nemen. Zodra u een kind wenst, zijn daarom speciale voedingssupplementen aanbevolen, meestal in combinatie met jodium. Spreek met uw huisarts, gynaecoloog of vroedvrouw over een geschikt product!

IJzer staat in voor het transport van de levensbelangrijke zuurstof in het bloed. Omdat zwangere vrouwen voedingsstoffen aan het ongeboren kind leveren, hebben ze een hogere behoefte aan ijzer. Daarom wordt bij hen regelmatig het ijzergehalte gemeten door een bloedafname.

Wat u nu absoluut niet mag doen

Als u zwanger bent, laat u in uw leven alles achterwege wat een gezonde ontwikkeling van uw kind en uw persoonlijk welzijn in de weg staat.

  • Alcohol: :

Zeker bij regelmatige consumptie verzwakt alcohol het organisme. Het staat overduidelijk vast dat alcohol de ontwikkeling van de baby schaadt. Elke slok alcohol bereikt het kind, omdat die ongefilterd doorheen de placenta komt.

  • Nicotine:

Nicotine verhoogt de hartfrequentie en zorgt voor stress in het lichaam. De stof is heel verslavend, wat niet in overeenstemming te brengen is met een zwangerschap. Het groeiende baarmoederslijmvlies heeft een goede doorbloeding en slaat allerlei gifstoffen op. Door de consumptie van nicotine kan de doorbloeding in de baarmoeder gebrekkig verlopen, wat de ontwikkeling van het kind negatief beïnvloedt..

  • Stress:

Vermijd zoveel mogelijk stress als u zeker weet dat u zwanger bent. Ook werken in een dag- en nachtploeg verstoort het bioritme aanzienlijk. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de baby.

Tip van een vroedvrouw

"Sommigevrouwen hebben in het begin nog geen idee dat ze zwanger zijn, soms drinken ze alcohol en roken. Verwijt uzelf niets. Het principe 'alles of niets' is nu nog van toepassing: ofwel ontwikkelt de zwangerschap zich verder, ofwel helaas niet. Daarvoor zijn er echter andere oorzaken. Zodra u echter weet dat u zwanger bent, stopt u natuurlijk beter meteen met roken en alcohol drinken." Vroedvrouw, Dorothee Kutz

Een overzicht van de beste tips

  • Blijf rustig als u vermoedt dat u zwanger bent.
  • Koop een betrouwbare zwangerschapstest.
  • Maak een afspraak bij uw gynaecoloog.
  • Spreek met een vertrouwenspersoon over uw gevoelens.

 

Mogelijke vragen aan uw gynaecoloog of vroedvrouw

Voldoende vitaminen en mineralen

GZeker in het begin van de zwangerschap zijn misvormingen mogelijk door deficiëntieverschijnselen. Een daarvan is het neuralebuisdefect. Dat verschijnsel doet zich voor als de zwangere vrouw te weinig foliumzuur opneemt. Die vitamine is namelijk cruciaal voor het ontstaan van nieuwe cellen. Daarom zijn bij een kinderwens en tijdens de zwangerschap preparaten met foliumzuur aanbevolen. In de vroege fase van de zwangerschap heeft het lichaam dagelijks 400 µg nodig – aanzienlijk meer dan bij een volwassen, niet zwangere vrouw: zij heeft 300 µg nodig. Vanaf de 12e week van de zwangerschap neemt de dagelijkse behoefte toe tot 800 µg.

VDe meeste preparaten met foliumzuur bevatten ook jodium. Een aandoening van de schildklier of een stoornis van hormonen die in de schildklier aangemaakt worden, zijn een contra-indicatie voor de inname van jodium. Neem in dergelijke gevallen een preparaat zonder jodium.

U bespreekt dat best uitvoerig met uw arts, gynaecoloog of vroedvrouw.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.